perjantai 21. elokuuta 2015

Miten teillä on varaa?

Multa kysytään ihan jatkuvasti miten meillä on varaa pitää äiti ja lapsi kotona. Ja saan kuulla koko ajan "oli pakko mennä töihin heti kun äitiysloma loppui".
 "Toisilla vaan sitä rahaa riittää"
Ym..Noh meidän tai mun raha-asiathan ei kuulu muille, mutta haluan kirjoittaa aiheesta. En meidän raha asoista vaan mielipiteestäni siihen kenellä on varaa ja mihin. Ja ennenkaikkea MIKSI. Mä uskon vahvasti että tämäkin asia on paljolti tahdosta kiinni. Ja valinnoista! Siitä mihin haluaa ne rahansa käyttää ja mitkä asiat ovat itselleen tärkeimpiä. Meillä mietitään tarkasti mitä, mistä ja milloin hankitaan. Erittelen alle monta tärkeää kohtaa, mitkä vaikuttaa todella paljon arjen raha tilanteeseen.  Mielestäni nämä on monella myös niitä asioita joihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Säästämällä voisikin olla varaa.

1.Me ei juoda alkoholia eikä polteta tupakkaa. Näihin menee monilla perheillä paljon huomaamatta rahaa joka viikko.

2. Meille vanhemmille ostetaan todella harvoin vaatteita. Mies etenkin, vuodessa yhden tai kaksi vaatetta. Ja minäkin ostan naiseksi tosi vähän. Ja kun ostamme, ostamme esim. cittarista, tarjoustalo tai h&m:stä. Paikoista joista saa halvalla.

3. Tytön vaatteet ostetaan suurimmaksi osaksi kirpparilta. En näe mitään syytä ostaa uutena tai kallista. Vaatteet on tarkoitettu käytettäväksi ja leikkeihin. Uudet vaatteet maksaa tosi paljon enemmän kuin käytetyt. Käytetyt vaattet on myös hyviä, ei mitään eroa uuteen. Ja haalarit ja kengät kannattaa myös hankkia käytettyinä. Kirppareita kun kiertelee tekee tosi hyviä löytöjä.

4.Ei kannata käydä montaa kertaa viikossa ruokakaupassa. Me käydään itse kerran viikossa ostamassa viikon ruuat. Kun käy usein ja monesti, tarttuu paljon herkemmin ja useammin heräteostoksia. Tehkää kauppalista, niin ei tule ostettua turhia. Pienet kaupat on kalliimpia, suosi isoja kauppoja. Seuraa tarjouksia. Tee isoja annoksia ruokaa, pakasta.

5.Syökää kotona ja tehkää ite ruuat.

6.Me ei matkusteta. Ei olla käyty yhdessä missään ulkomailla.  Itse en ole innokas lähtemään.  Matkustaminen on kallista ja reissuissa menee huomaamatta palkon rahaa. Kyllä mekin varmaan joskus matkustellaan suomessa enempi, sitten kun olen töissä ja tyttö on isompi. Tällä hetkellä on tärkeämpää että tyttö voi olla kotihoidossa.

7.Itse tekemällä säästää ja saa mieluista. Taitava mieheni tekee meillä kaikki remppajutut itse, hän on tehnyt meille myös huonekaluja, mm.meidän sängyn ja pinnasängyn..

8.Mä en käy kampaajalla kuin kerran tai kaksi vuodessa. Kauneushoidoissa en käy enkä missään kynsienlaitossa tai muussakaan. Joskus olis kyllä ihana käydä kynnet laittamassa nätiksi, mutta katsellaan sitten joskus jos raaskisi. Nämä jutut kyllä tulisi ihan tarpeeseen, mutta en vitsi enkä raaski nyt käyttää yhtään rahaa näihin. Tämä kirjoitin vain siitä syystä että monella naisella näihin saattaa mennä huomaamatta paljon rahaa.

Noh siinä muutama juttu mihin olen kiinnittänyt huomiota. Jokainen elää toki tyylillään, mutta välillä ihmetyttää kun on varaa matkustella ja ostaa kalliita vaatteita, mutta ei ole varaa hoitaa itse lasta kotona. Mielestäni nääkin on vaan valintoja.. Ja ehkä tämä auttaa jotakuta ymmärtämään mihin ne kaikki rahat katoaa.  

4 kommenttia:

 1. Muuten ihan hyviä säästövinkkejä, mutta kengistä ei kyllä pitäisi säästää. Käytetyt kengät muokkaantuneet toisen jalan mukaan (ja kyllä, lastenkin kengät ehtivät muokkaantua) eikä kenkä näin ollen sovellu kasvavalle jalalle. Ikävää huomata myöhemmin että parin kympin säästön seurauksena lapsen jalka on mennyt "pilalle" ja asentovirheitä joudutaan korjailemaan tukipohjallisilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tytön päivittäiset käyttökengät on uudet ja käyttämättömät superfit kengät. Ja nämäkin ostettu kirpparilta, laput oli vielä kiinni. Joten hyvissäkin kengissä voi säästää. Arjen kenkiin panostan, niitä mitä käytetään kaupassa tai vierailuilla, voin hankkia jotkut ei niin hyvät jalalle, kun niillä ei kuitenkaan montaa askelta kävellä.

   Ja mä en kyllä ihan usko tätä. Jos näin olisi niin joka toisella olisi jaloissa jotain häikkää. Musta pahempi on kun ostetaan ihan pilipali kenkiä, näitä hm ja jotain ciraf, ihan vaan siitä syystä että ne on äidin mielestä hienoja ja joku kai siksi että edullisia. Ainakin hm:n lättäpohja kengistä tulee jalat kipeiksi ja niitä näkee paljon lapsilla.

   Poista
  2. Tennaritkin aivan kelvot kengät lapselle, luonnollisemmat kuin liian jäykät tuetut kengät joissa jalka ei pääse liikkumaan kuten on tarkoitus.

   Aiheesta kirjoitusta mm täällä:
   http://www.mutsiavautuu.com/2014/04/miten-valita-lapselle-hyvat-ja.html

   Toki mielipiteitä on monia, "pilipali kengätkin" on voitu hankkia syystä.

   Poista
  3. En ehdi lukea juttua. Mutta luotan että lapsellamme on hyvät kengät ja niillä on hyvä kävellä. Toivottavasti monella muullakin lapsella.

   Poista