tiistai 28. heinäkuuta 2015

Päiväkodin aloitus

Tyttäreni ei ole menossa päiväkotiin. Hoidan mussukkani kotona. Mutta ajattelin koota pienen tieto/vinkkijutun niille joiden lapsi on aloittelemassa päiväkoti uraa. Sen verta voin kertoa että minulla on sattumoisin asiasta kokemusta! :D

Ensiksi,  tiedät varmasti jo sen että edessä on iso muutos. Anna lapselle aikaa sopeutua muutokseen ja itsellesi myös. Monilla alku on vaikea, ei kaikilla, mutta pian helpottaa. Lapsi tarvitsee paljon läheisyyttä kun hoito alkaa, joten varaudu siihen että illat sylitellään. Älä ole julma ja touhua omiasi ja kotitöitä, ehdit ihan varmasti jynssäämään kotiasi myöhemmin. Lapsesi tarvitsee sinua, nyt.

Kun tuot lastasi hoitoon, koita olla varma ja rauhallinen. Jos itse jännität, kyynelehdit ja häsellät, se ihan varmasti tarttuu lapseesi. Koita olla asenteella: tämä on hyvä juttu, täällä on hyvä olla. Koita pidätellä ne kyyneleet päiväkodin ulko-oven toiselle puolelle. Älä jää vitkuttelemaan, se vain pahentaa tilannetta. Illalla voitte itkeä ikävää yhdessä ja kertoa että sinullakin oli kova ikävä, mutta eron hetkellä se ei ole ehkä paras ratkaisu. Mutta muistakaa tehdä illalla myös jotain kivaa ja iloista yhdessä.

Voit hoitopäivän aikana soittaa päiväkotiin ja kysyä miten sujuu. Se että kuulet että lapsesi on istunut tyytyväisenä hoitotädin sylissä, syönyt vähän puuroa ja nukahtanut levollisesti oman unipupun kanssa, tuo sinulle turvaa. Ja se ei haittaa päiväkodin arkea, kunhan et soita viiden minuutin välein.

Huomioi että lapsesi on väsyneenpi hoitopäivien jälkeen kuin kotipäivien jälkeen. Päiväkodissa on usein enemmän ohjelmaa kuin kotona ja vaikkei olisikaan, sielä on kova meteli ja paljon porukkaa. Vuorovaikutusten määrä on ihan eri luokkaa ja se todellakin väsyttää. Monia myös väsyttää uudet asiat ja muutos. 

Pese lapsesi kädet kun viet hänet hoitoon ja pese hänen kädet kun tulette kotiin. Toki käsiä pestään päivänkin aikana. Laita lapsesi nimi kaikkiin mitä hänellä on päiväkodissa mukana. Luulet ehkä että tädit tunnistaa uunikit vaatteenne, mutta ei ne tunnista. Ja lapset levittelee vaatteita pitkin poikin, niin ei koskaan tiedä mistä kenenkin sukka löytyy. Ja vaikka ajattelet että itse tunnistat teidän vaatteet, se ei riitä. Myös sijaisten pitää voida tunnistaa lapsesi kurahousut, joten ehkä paras laittaa etunimi ja sukunimen alkukirjain. Ryhmässä saattaa olla myös monta saman nimistä.

Noudata päiväkodin sääntöjä. Neuvottele asioista. Kysy.

Pidä lapsellasi vaihtovaatteita. Vaikka lapsesi ei kotona sotkisi, päiväkodissa voi tapahtua mitä vaan. Tuo lapsellesi kuravaatteet, vaikka kotona ette ulkoilisi sateella, päiväkodissa usein ulkoillaan. Tarkista vaatteiden ja kenkien koot, pienissä ei ole kiva olla. Päiväkotiin kannattaa valita vaattet joilla on hyvä ja mukava leikkiä, askarrella, liikkua ja istua hiekkalaatikolla. Pidä lapsen lokero siistinä. Kuumalla ilmalla tuo vesipullo ja aurinkorasvaa jos sellaista käytätte. Muista vaipat ja tossut. Tossut ei ole huvinvuoksi. Ne on turvallisuus syistä.

Juttele ja kysele paljon hoitajien kanssa. Osoita lapselle että he ovat hyviä tyyppejä. Kerro jos olet eri mieltä.

Tsemppiä! 



2 kommenttia: