maanantai 25. tammikuuta 2016

Miksi ei alle 3vuotiasta päiväkotiin?

♥Tiedän minkälaista päiväkodissa on. 

♥Alle 3vuotiaalle ei ole hyväksi iso ryhmä. 

♥Siirtyminen liian aikaisin isoon ryhmään haittaa lapsen älyllistä ja kielellistä kehitystä.

♥Iso ryhmä ON 12 lasta, mikä monessa pienten ryhmässä on. 

♥Alle 3vuotiaalle sopiva ryhmäkoko on muutama lapsi.

♥Jatkuva melu haittaa aivojen kehitystä.

♥Liian iso ryhmä lietsoo aggressiota.

♥Liian varhaiset ryhmäkokemukset voivat vahingoittaa lapsen stressinsietokykyä.

♥Pienet ei osaa pitää puoliaan.

♥Olisiko lapsellekin mukavampi tulla ymmärretyksi täysin? Ei vieras hoitaja ymmärrä kaikkea, kun puhe ei vielä ole kehittynyt ihan täysin. 

♥Lapsi joutuu kilpailemaan huomiosta.

♥Usein koti on paras paikka pienelle.

♥Pienet lapset ei kaipaa niin paljon virikkeitä kuin aikuiset luulee. Pienet lapset kaipaa syliä ja läsnä oloa. Toki touhua, mutta jokainen vanhempikin osaa halutessaan järjestää tarvittavat aktiviteetit.

♥Voisiko tärkeysjärjestyksen miettiä uudelleen? Onko tärkeää merkkivaatteet vai aika lapsen kanssa? Onko nyt pakko matkustella ja käydä kynsihuolloissa vai voisiko nämäkin rahat käyttää siihen, että pitäisi lapsen mahdollisimman pitkään kotona.

♥Kaikki ei viihdy kotona, mutta onko tärkeämpää äidin viihtyminen vai lapsen hyvinvointi. Äidin jaksamista voi tukea monin keinoin. Arjestakin saa viihtyisän kun jaksaa panostaa. Voisiko iltaisin käydä harrastuksissa kun mies on kotona? Tai tavata ystäviä? Käydä yhdessä päivisin perhekerhoissa? Harrastaa tai opiskella kun lapsi nukkuu?

♥Lapsi on vain kerran pieni. Sinä ehdit vielä tehdä töitä monen monta vuotta, mutta lapsuutta et saa takaisin.

♥Nauti, älä stressaa.

♥Tarkoitus ei ole syyllistää ketään. Muistuttaisin vain että vaihtoehtoja on, ainakin kun antaa niille mahdollisuuden. Mä en vaihtaisi päivääkään pois tästä ajasta mitä olen saanut olla tytön kanssa kotona. Mä olen nauttinut niin paljon ja mä olen nähnyt tyytyväisen tytön, joka maalaa äidin kanssa viidettä teosta ja nukahtaa äidin syliin päikkäreillä. Kiitos kun kukaan tai mikään ei ole pakottanut viemään lastani hoitoon.

6 kommenttia:

 1. Varmasti osittain totta, ihan kaikka en ehkä allekirjoita. Mulla on isompi jo 7v ja pienempi 1v9kk. Pienempi aloitti päiväkodissa 1,5-vuotiaana. Teen 4-päiväistä viikkoa ja lapsi on mqx 4 päivää hoidossa/viikko, usein 3/vko.

  On tyytyväinen ja iloinen. Minulle itselleni sopii parhaiten tämä että olen osan aikaa viikosta työssä. Oln kärsinyt pahasta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja todella tarvitsin jotain muuta kuin "normiarkea".
  .Mutta annetaan kaikkien tehdä niin kuin omaan tilanteeseen se parhaiten sopii :0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!
   Näistä oli vain muutama omia pohdintoja, kuten varmaan huomaa.
   Ainahan se kotihoito ei ole paras ratkaisu, kuten kirjoitinkin että usein koti on paras. Uskon että moni on tyytyväinen ja iloinen, ehkä enempi halusinkin herättää miettimään mitä vaikutuksia liian varhain ja liian suurella ryhmällä voi olla, ja ehkä näistä moni asia näkyy vasta vuosien päästä.

   Mahtavaa kun lapsellanne on mahdollisuus lyhennettyyn viikkoon! Tuo kuullostaa oikein mukavalta ratkaisulta teille.
   Hyvää talven jatkoa!

   Poista
 2. Mä olen osittain samaa mieltä ja totta on että ei alle 3-v tarvitse mitään virikkeitä mitä (normaalioloissa) kotona ei voisi tarjota. Mutta ymmärrän myös äitejä jotka haluavat olla muutakin kuin äiti, ja ura on tärkeää. Perhepäivähoito on hyvä vaihtoehto pienelle lapselle :)

  Itse en kyllä osaisi kuvitellakaan että olisin lapset laittanut pienenä ulkopuoliseen hoitoon. Yksi iso tekijä on että olen halunnut lasten saavan elää omassa rytmissään. Herätä kun haluaa, nukkua kun nukuttaa ja syödä kun on nälkä. Itsekin tietää miten inhottavaa on herätä aamulla unisena herätyskelloon, mitä se onkaan pienelle lapselle joka revitään ylös sängystä kesken unien :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen siinä mielessä ehkä kummallinen että ajattelen et lapset menee kaiken edelle, myös sen uran. Tai ehkäpä sitä uraa voisi luoda sitten parin vuoden päästä kun lapsi isompi..
   Elina, sun lapset on varamaan tosi tyytyväisiä kun kunnioitat heidän rytmejään, tuntuu että harva tekee niin. Hienoa!

   Poista
 3. Monessa kohtaa olen samaa mieltä. Tai ehkä muuttaisin nuo alle 2,5-vuotiaalle sopiviksi.. Omien kokemusteni mukaan. Olen lastentarhanopettaja.
  Mutta tämä särähti:
  "Olisiko lapsellekin mukavampi tulla ymmärretyksi täysin? Ei vieras hoitaja ymmärrä kaikkea, kun puhe ei vielä ole kehittynyt ihan täysin. "
  Mikä vieras hoitaja minä olen?! Tunnen kyllä lapset ja vanhemmat, en minä ole vieras hoitaja vaikka ryhmässä 12 lasta olisikin. Hyvin pian sitä oppii tuntemaan jokaisen lapsen puhetavan, aivan kuin kaikki muutkin tavat. Surullista jos joku pitää päiväkodin työntekijöitä "vieraina hoitajina", miksi ihmeessä?! Pidänhän huolta monista lapsista keskimäärin 8h/pvä, 7 pvä viikossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä kuitenkaan koskaan pääse yhtä tutuiksi hoitolapsen kanssa kuin oman! Ja kyllä se päiväkodin täti on vieras, ei tuntematon, mut ei kuitenkaan se joka ymmärtää ihan kaiken ja jolle edes halutaan kertoa kaikkea tai uskalletaan. Lapset on niin erilaisia ja ryhmät isoja, usein kaikille ei ehdi edes puhua päivänaikana. Ja mun mielestä on kivempi laittaa lapsi hoitoon kun hän osaa puhua hyvin ja osaa kertoa asoista, jotenkin tosi inha ajatus ettei lapsi tulisi kuulluksi, ymmärretyksi tai ei pystyisi itse vaikuttamaan.

   Poista