keskiviikko 30. syyskuuta 2015

LeikkitaidotOlen nähnyt monta pientä ihmistä jotka eivät oikein osaa lapsen työtä, leikkiä. Jo tytön ollessa vauva leikin hänen kanssaan paljon, monien mielestä erittäin paljon. Toki leikit olivat myös erittäin yksinkertaisia. Toisinaan minulle sanottiin että ei kannattaisi leikkiä niin paljon tytön kanssa, mutta en tuotakaan neuvoa noudattanut. Usein neuvot tuli, yllätys yllätys, muilta äideiltä jotka ei jaksa tai ehdi leikkiä omansa kanssa. Pikkuhiljaa leikit muuttuivat ja nykyisin tytön kanssa pystyy leikkimään todella monipuolisesti. Ja mikä parasta, hän osaa itse leikkiä, keksii niitä paljon itse ja mielikuvitus on jo vilkas. Leikit ovat jo aika pitkäkestoisia ja hän osaa jatkaa keskeytynyttä leikkiä. Päivisin nykyisinkin osan ajasta leikin hänen kanssaan ja osan ajasta hän leikkii yksinään. Tykkään leikkiä ja se on  mukavaa yhteistä aikaa. Toki en leiki kokoajan. Leikkien avulla kun  pystyy tekemään ja oppimaan niin paljon kaikenlaista. Mä en myöskään usko että lapsi ei oppisi leikkimään jos sen kanssa leikitään. Päinvastoin! 

Meidän tyttö on taitava leikkijä. Leikit ovat monipuolisia. Tyttö leikkii dubloilla, astioilla, autoilla, junalla, bussilla, nukeilla, palikoilla, kivillä, kepeillä, kävyillä, matoilla, tyynyillä, peitoilla.. Leikeissä on selkeä juoni, "ukkelit menee bussilla apteekkiin", "matkalla on liikennevaloja", "ei saa mennä punaista päin", "perillä", "maksamaan", "kiitos" ja kotimatka omalla selostuksella. Sitten ukkelit pesee kädet, menee syömään ym. Nukkeja syöteään ja nukutetaan. Eläimiä laitetaan aitaukseen ja ruokitaan. Tyttö ajelee mopollaan eri paikkoihin.  Junalla mennään Tampereelle ja matka jatkuu bussilla, hissiin ym.. Tällä hetkellä ehdoton suosikki on dublot. Niillä rakentaminen onnistuu hyvin. Ja dublojen parissa tyttö viihtyy tosi pitkiä aikoja.  Dublot on musta oikein hyviä, niillä pystyy leikkimään niin monipuolisesti kaikenlaista.

Ulkona me ollaan usein leikkipuistossa tai omalla pihalla. Sieläkin tyttö leikkii yleensä hyvin. Keinuminen, liukuminen ja hiekkaleikit on kivoja. Puistoissa mä istun usein hiekassa ja konttailen hiekkalaatikolla. Paljon me tutkitaan yhdessä kiviä ja käpyjä. Nyt ollaan myös retkeilty metsissä ja keksitty sielä mielikuvitus juttuja ja leikkejä. Musta on kiva kysellä tytöltä juttuja ja antaa hänen keksiä asioita itse. Tyttö osaa jo keksiä kaikenlaista ja selkeesti joskus on kiva vain höpsötellä ja keksiä hassuja juttuja. Mä myöskin haluan että tyttö saa hoksata ja oivaltaa itse. 

Tyttömme on ollut jo ihan pienestä asti kovin kiinnostunut muista lapsista. Käymme ainakin kaksi kertaa viikossa harrastuksissa ja avoimessa päiväkodissa tyttö pääsee leikkimään lasten kanssa. Jo useamman kerran tuttava perheen tyttö ja meidän tyttö ovat saaneet aikaiseksi yhteisleikin. Omanlaisensa, mutta silti yhteisen. Puistoissa käy myös tuttuja, joiden kanssa jo touhutaan yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti