keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Neiti kaksvee

Tämä teksti on lojunut luonnoksissa jo pitkään, mutta aina tullut julkaistua jotain pikajuttuja. Mutta tässä se nyt tulee, esittelyssä meidän 2vuotias rakkauspakkaus.Ihme nukkuu yöt omassa sängyssä tai meidän välissä, yleensä aamusta mönkii viereen ja jatkaa siinä vielä uniaan. Nukkuu noin 21-8 ja päikkäreitä yleensä 1-2h. Unille tyttö käy aina minun kanssa, iltaisin mielellään, päivisin välillä ei mielellään. Luetaan sadut ja lauletaan, tyttö valitsee ainakin yhden kirjan itse. Tyttö on syönyt jo 1vuotiaasta asti itse ja edelleen syö itse, nyt nokkamuki on jäänyt pois käytöstä ja ruokalappukin on enää harvoin. Tyttö istuu jo hyvin tavallisessa tuolissa. Ruoka maistuu yleensä hyvin ja monipuolisesti, erityisesti peruskotiruuat maistuu ja marjat ja hedelmät. Lemppareita on vadelmat, puolukat, porkkana ja mandariini. Ruuista kasvissosekeitto, kala ja peruna ja makaroonilaatikko. Tyttö juo piimää ruuan kanssa. Tuttipulloa ei ole käyttänyt koskaan, tutti jäi 1v9kk iässä. Pukeminen ja vessatouhut ovat alkaneet kiinnostaa ja niitä harjoitellaan neidin valmiuksien mukaan.

Meillä ulkoillaan kaksi kertaa päivässä, tyttö viihtyy ulkona hyvin. Aina pukeminen ei kuitenkaan houkuta, mutta pienillä kikoilla saadaan neiti hyvillä mielin ulos ja ulkona viihdytään usein kauemmin kuin äiti jaksaisi, tunnista kahteen tuntiin. Tällä hetkellä pihalla touhutaan kaikenlaista, eniten mielikuvitus leikkejä, eilen neiti oli viljonkka, joka pudotteli lapiolla kaikenlaista puista ja puskista alas. Liukuminen, keinuminen ja hiekkaleikitkin on kivoja. Lempparileikkejä on tällä hetkellä dublot, junarata, muumipehmolelut, palikat ja mopoilu. Askarteluhommista lemppareita on liimailu ja piirtäminen. Neiti piirtää jo muotoja, enää ei tule vain sotkua. Mielellään myös muovaillaan, maalataan ja tehdään palapelejä. Kaikenlainen rakentelu on selkeästi tytön mieleen, on tainnut tyttö tulla isäänsä. Hän on muutenkin luonteeltaan selkeästi näpertelijä, jaksaa touhuta saman asian parissa vaikka kuinka kauan ja pikkutarkat jutut on mieleen. Leikeissä ja touhuissa hän on usein rauhallinen. Iltaisin usein innostuu juoksemaan ja kiljumaan/kikattelemaan. Piiloleikit on myös mieleisä. Sisällä myös tyttö leikkii paljon mielikuvitus juttuja, hän ottas esim. koirapehmolelun ja se touhuaa kaikenlaista ja tyttö selostaa kaiken. Tyttö pääsee leipomispuuhiin yleensä ainakin kerran viikossa ja se on oikein kivaa. 

Tytön sairaus yleensä hidastaa kehitystä, viime lääkärikäynnillä lääkäri totesi ettei mikään ole myöhässä. Tämä on meistä tietysti erittäin huojentavaa ja olemme erittäin ylpeitä neidin taidoista, erityisesti edellä olevasta puheen kehityksestä. Tyttö puhuu paljon ja sanavarasto on laaja, pitkään meillä on hoettu mm. sanoja kynnyskysymys, mittatilaustyö ja ristiriita. Lauseet on pitkiä, neiti osaa kysyä ja keksiä itse hassuja pitkiä yhdyssanoja. Puhetta ihmetteli viimeksi neuvolantäti, ja sairaalanlääkäri kehui varsin taitavaksi puhujaksi. Hän laulaa jo pitkiä pätkiä. Tanssii ja tykkää kuunnella musiikkia, rakastaa soittaa soittimilla. Kävelee, juoksee, kiipeilee, hyppii. On kiinnostunut numeroista ja kirjaimista, hahmottaa ja osaa kertoa monta ihmistä on huoneessa tai esim. monta istuu ruokapöydän ääressä. 

Neiti viihtyy hyvin sylissä ja päiviin kuuluu paljon läheisyyttä ja hellittelyä. Sylissä ollaan muuten vaan, luetaan kirjoja, askarrellaan, leikitään, keksitään omia loruja ja kutitusjuttuja. Tyttö on myös usein sylissä kun teen ruokaa tai tyhjennän tiskikonetta, toisinaan tyttö auttaa koneen tyhjentämisessä tai ruuanlaitossa. Syliin myös nukahdetaan, meillä asuu ihana sylityttö. Hän on myös kova halailemaan ja pussailemaan. Tyttö osaa kertoa kun harmittaa tai sattuu ja harmituksen syykin usein selviää. Uhma on täällä, ja se kuuluu ja näkyy, niinkuin tietysti ikään kuuluukin. Tyttö rakastaa hauskuuttaa muita, hän keksii oikeasti hauskoja juttuja joka päivä ja minä naureskelen hänen jutuilleen. Hän myös kertoo näitä vitsejään pehmoleluilleen.
Hän on tohukas ja taitava pieni neiti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti